Curs de formare profesională pentru șoferii/însoțitorii mijloacelor de transport destinate transportului de animale vii

FATII–ARTRI organizează cursuri destinate șoferilor/însoțitorilor mijloacelor de transport animale vii, în conformitate cu prevederile Reg. Cons. nr. 1/2005/CE referitor la protecția animalelor în timpul transportului. Cursurile sunt prezentate de medici veterinari cu expertiză în domeniul bunăstarii și protecției animalelor în timpul transportului.

cuiCUI SE ADRESEAZĂ 

Cursul se adresează șoferilor/însoțitorilor de pe mijloacele de transport animale vii, care transportă animale pe o distanță de peste 65 de km și în scop comercial. Cursul este obligatoriu în conformitate cu prevederile Reg. Cons. nr. 1/2005/CE.

 

ueRECUNOAȘTERE EUROPEANĂ

Certificatul de formare profesională este recunoscut în toate țările UE și este eliberat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Procedura de eliberare este precizată în ordinul ANSVSA nr. 201/2007, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul are o valabilitate de 5 ani.

 

structura_cursSTRUCTURA CURSULUIcoperta ghid bunastare animale martie 2015 fata

Durata cursului este de 16 ore (2 zile), cursul fiind structurat într-o parte practică și o parte teoretică. Partea practică constă în prezentarea unor materiale video, imagini, urmate de discuții. Fiecare cursant primește și un suport de curs, „Ghidul practic privind bunăstarea și protecția animalelor în timpul transportuluiˮ.

 

continutCE CONȚINE CURSUL

Tematica cursului este cea precizată în Reg. Cons. 1/2005/CE privind protecția animalelor în timpul transportului, respectiv:

 

 1. Condiţii generale pentru transportul de animale vii.
 2. Documentaţia de transport pentru animale vii, conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, transportatorii de animale vii, respectiv mijloacele de transport de animale vii.
 3. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească animalele vii pentru a putea fi transportate.
 4. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii.
 5. Modalităţi de încărcare, descărcare şi manipulare a animalelor vii.
 6. Noţiuni referitoare la intervalele de hrănire şi adăpare a animalelor, durata călătoriei şi perioadele de repaus, în cazul călătoriilor de lungă durată.
 7. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere destinate transportului de animale vii în călătoriile de lungă durată, pentru ecvidee domestice şi animale domestice din specia bovină, ovină, caprină şi porcină.
 8. Modul de repartizare a spaţiului pentru animalele vii în vehiculele rutiere destinate transportului acestora.
 9. Noţiuni referitoare la jurnalul de călătorie.
 10. Impactul conducerii vehiculelor rutiere destinate transportului de animale vii asupra bunăstării animalelor transportate şi asupra calităţii cărnii.
 11. Aspecte de etologie animală.
 12. Îngrijirea de urgenţă a animalelor.
 13. Siguranţa personalului care manipulează animalele.

*Suplimentar, prevederile Regulamentului (EC) nr.561/2006 privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto, prezentate de lectori ai FATII-ARTRI.

EXAMINARE

Cursul se finalizează cu susținerea unui examen cu durata de 40 de minute, care constă într-o probă scrisă sub forma unui test de tip grilă cu 30 de întrebări, fiecare întrebare având câte 4 răspunsuri posibile. Pentru promovarea examenului este necesar să se răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări, conform prevederilor art. 1, alin. (3) din Procedura de eliberare a Certificatului de competenţă profesională pentru conducătorii şi însoţitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii, aprobată prin Ordinul ANSVSA nr. 201/2007, cu modificările și completările ulterioare.